Öne Çıkan Yayın

Günün sözü: "Fransa'ya, "Liberté, égalité, fraternité", "süvari, piyade, ve topçuluk"'dan daha az rehberlik etmiştir."

"Liberté, égalité, fraternité" özdeyişi dilimize "Özgürlük, Eşitlik, Kardeşlik" olarak çevrilebilir. Bu üçlemenin ne a...

25 Temmuz 2016 Pazartesi

Günün kitabı: Osmanlı ordusunda Nizam-ı Cedid 1793 - 1826 / Osprey / İş Bankası askeri tarih dizisi

Bugün tanıtmak istediğim kitap, David Nicolle tarafından yazılan ve Angus Mc Bride tarafından resinlendirilen, İş Bankası Kültür Yayınları, Osprey askeri tarih dizisinden çıkan "Osmanlı ordusunda Nizam-ı Cedid 1793 - 1826 " isimli kitap.

Her zamanki gibi, tanıtımı geçmeden öne, bugün vurgulamam gereken bir nokta var.O da, bu sefer ki, kitap, Osprey yayıncılığın, "Men at arms" serisinden. İş Bankası Kültür Yayınları, Osprey yayıncılığın, farklı serilerinden seçtikleri kitapları, "Osprey askeri tarih dizisi" alt başlığı altında, tek bir dizide topluyorlar. Ülkemiz koşullarında ticari açıdan zorunlu ve doğru bir karar.

Kitabın orijinali, İngilizce olarak, 1998 yılında basılmış. Dilimize çevirisi Özgür Kolçak tarafından yapılan kitabın, ülkemiz edebiyatına katılması, ancak, Şubat 2015 yılında gerçekleşmiş.



David Nicolle, Ortaçağ ve özellikle  İslam orduları üzerine uzmanlaşmıştır. Bu konuda yazılmış çok sayıda makalesi ve Osprey askeri tarih serisinde de bir çok kitabı vardır.

Angus Mc Bride, gelmiş geçmiş en saygın, askeri tarih illüstratörleri/ressamları arasında yer alır. Özellikle, Osprey yayıncılığın, bir çok kitabında eserleri yer almaktadır.

Kitabın orijinali bilgileri ile karşılaştırma yaparken, hemen göze çarpan, bir farklılık, Türkçe baskıda, söz konusu dönemi belirleyen tarihsel verilerin değiştirilmiş olması. Orijinal ismi: "Armies of the Ottoman empire 1775 - 1820" olan kitap, dilimize, "Osmanlı ordusunda Nizam-ı Cedid 1793 - 1826" olarak çevrilmiş.

Klasik, Osprey formasyonu içerisinde hazırlanmış olan kitabın, "İçindekiler" kısmı:

-Giriş
-Kronoloji
-Asker celbi ve emir-komuta
-Geleneksel kuvvetler
-Nizam-ı Cedid
-Donanma

-Kaynakça
-Dizin

bölümlerinden oluşuyor.

Giriş kısmında, Osmanlı toplumunda ki sosyo-ekonomik gelişmelerden ve bunların askeri sisteme ve imparatorluk yönetimine yansımalarından bahsedilmiş.

"Geleneksel kuvvetler" başlığı altında toplanan bölümde, Nizam-ı Cedid ordusunun yaratılmasına giden gelişmeler bağlamında, Osmanlı ordusunun 4 farklı kolu, incelenmiş. Piyade, süvari, teknik sınıflar ve taşra kuvvetleri şeklinde bir ayrıma tutulan, silahlı kuvvetler, 56 sayfalık bir kitap için, ana hatlarıyla ele alınmış.

Askerlik tarihimizin, önemli "modernizasyon çabalarından" birisini, kendi boyutları içerisinde, ayrıntılı bir biçimde inceleyen kitabı, herkese tavsiye ederim. Fiyatı 22.- TL.

İlginizi çekebilecek diğer yazılar:
İlginizi çekebilecek diğer Osprey Askeri Tarih Dizisi haberleri:
OspreyAskeriTarihdizisi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder