Öne Çıkan Yayın

Günün sözü: "Fransa'ya, "Liberté, égalité, fraternité", "süvari, piyade, ve topçuluk"'dan daha az rehberlik etmiştir."

"Liberté, égalité, fraternité" özdeyişi dilimize "Özgürlük, Eşitlik, Kardeşlik" olarak çevrilebilir. Bu üçlemenin ne a...

7 Temmuz 2016 Perşembe

Günün kitabı: Hitler'in şirret kadınları / Wendy Lower

Bugün tanıtmak istediğim kitap, Claremont McKenna Üniversitesi'nde tarih profesörü olan Wendy Lower isimli, bir bayan yazara ait. (Cinsiyetini özellikle vurguladım, çünkü, bizim ilgi alanımızda, ender rastlanan bir durum!)

Yazdığı kitap, aslında, daha da ender rastlanan bir konuyu incelemekte. Yahudi Soykırımı başta olmak üzere, Nazi Almanya'sında, sistematik olarak işlenen insanlık suçlarında, "kadın Naziler''in rolünü irdelemiş.


Orijinal ismi, "Hitler's Furies" olan kitap, 2013 yılında piyasaya sunulmuş. Kitabın dilimize tercümesi, Ebru Sürmeli tarafından yapılmış ve Koton Kitap Yayınevi tarafından Şubat 2014 tarihinde ülkemizde kitapçılara dağıtılmış.

İçindekiler:

-Ana karakterler
-Giriş
-1. bölüm: Kayıp Alman kadınları kuşağı
-2. bölüm: Doğu'nun size ihtiyacı var
-3. bölüm: Tanıklar
-4. bölüm: Suç ortakları
-5. bölüm: Failler
-6. bölüm: Neden öldürdüler?
-7.bölüm: Onlara ne oldu?

Sonsöz, teşekkür ve notlar kısımlarından oluşuyor.

Kitap, toplamda 327 sayfadan oluşuyor ve 25.- TL'lık bir satış fiyatı var.

Kitabın ismini yeni duyan veya kitabevinde raflarda görüp, şöyle bir gözden geçirip yerine bırakanlar için, bir not eklemek istiyorum. Wendy Lower, toplama kamplarında çalışan Alman gardiyan kadınlardan bahsetmiyor. O konuda, daha önce başka araştırmalar yapıldı. Bu çalışmada, sayıları yaklaşık 500.000 (evet, yarım milyon!) kadar, Nazi felsefesine (Üstün ırk düşüncesine) inanmış, gönüllü Alman kadınının, özellikle Doğu cephesinde, çok çeşitli alanlarda (hastahane, karargah, depo, öğretmen, laboratuvar görevlisi gibi) yaptıkları çalışmalar ve insanlık suçlarında işbirlikleri anlatılıyor.

Bu defalık, kitabın Almanya baskısında ki kapağının da fotoğrafını ekliyorum; çünkü bence, bu içeriğini daha iyi vurgulamış.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder