Öne Çıkan Yayın

Günün sözü: "Fransa'ya, "Liberté, égalité, fraternité", "süvari, piyade, ve topçuluk"'dan daha az rehberlik etmiştir."

"Liberté, égalité, fraternité" özdeyişi dilimize "Özgürlük, Eşitlik, Kardeşlik" olarak çevrilebilir. Bu üçlemenin ne a...

20 Temmuz 2016 Çarşamba

İlk tanklarımız ve tankın muharebe alanında kullanımının 100. yılı hakkında 2 ayrı makale!

İki ayda bir yayınlanan "Atlas Tarih" dergisinin 41. sayısını (Haziran-Temmuz 2016) geçen ay tanıtıp, bu ay tekrardan hatırlatmıştım.

Bu sayının, askeri tarih meraklıları için “dolu dolu” bir sayı olmuduğunu vurgulamıştım. 4 (Evet, yazı ile “dört”!) ayrı makale “askeri tarih” konusu içeriyor.

Üçüncü ve dördüncü makaleler, özellikle benim gibi, “zırhlı araçlar” konusuna ilgi duyanların, bir kaç defa okuyacağı bir konuya değinmiş.

Her iki makaleye değinmeden önce, kısaca şunu vurgulayalım. Bundan 100 yıl önce, bu ay, 1. Dünya Savaşı’nın Batı cephesinde, “tank”, ilk defa bir savaş silahı olarak İngilizler tarafından kullanıldı. Bu bağlamda, dergide, “tank” silahını ele alan 2 ayrı makale yer alıyor.
Serhat Güvenç tarafından derlenen ilk makele, “İlk tanklarımızı Sovyetler hediye etti.” başlığını taşıyor. 1928 yılında, eğitim amaçlı alınan, Fransız FT-17 tankını saymazsak, ordumuzun, ilk zırhlı birliğini kurmasını sağlayan tanklar, 1932 yılında, Sovyetler tarafından hediye edilmiş olan T-26B tipi hafifi tanklardır. Serhat bey, 6 sayfalık yazıda, hem bu ilk zırhlı birliklerin kuruluş sürecini, hem de, bugün Harbiye Askeri müzesinin bahçesinde duran T-26 tankının öyküsünü anlatmış.

“Tank” silahının, muharebe alanlarında ilk kullanımını ele alan yazı ise, bloğumuzun okuyucularının yakından tanıdığı, Abdullah Turhal’a ait. “Almanlar, tankı önce, hasat makinası sandı.” başlığını attığı yazı, bir fikir olarak ortaya çıkışından, 1. Dünya Savaşı Batı cephesinde ilk kullanılışına kadar geçen süreci ele almış.

Her iki makaleyi bir kaç kere okudum. Herkese tavsiye ederim. Dergiyi bulamayanlar için, buraya fotoğrafları ekliyorum.






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder