Öne Çıkan Yayın

Günün sözü: "Fransa'ya, "Liberté, égalité, fraternité", "süvari, piyade, ve topçuluk"'dan daha az rehberlik etmiştir."

"Liberté, égalité, fraternité" özdeyişi dilimize "Özgürlük, Eşitlik, Kardeşlik" olarak çevrilebilir. Bu üçlemenin ne a...

1 Eylül 2016 Perşembe

2. Dünya Savaşı'nın başlangıcı / Fall Weiss!

1 Eylül 1939 sabahı, Alman donanmasına ait SMS Schleswig Holstein isimli dretnot zırhlısı, Danzig limanında ki, Westerplatte yarımadası üzerinde yer alan, Polonya ordusuna ait bir cephane deposunu bombalayarak, 2. Dünya Savaşı’nı başlattı. (Fall Weiss)

2 Ordular Grubuna dahil, 6 adedi tank tümeni olmak üzere, 54 Alman tümen, kuzey, batı ve güneyden yaklaşık 1.500.000 askerle Polonya’ya saldırdı. Münih antlaşması ile başlayan toprak kaybı sonucu, işgal edilen Çekoslovakya’dan ayrılarak, kukla bir devlet kuran Slovaklar da, 3 tümenle güneyden saldırıyı desteklediler.

Polonya’yı savunan 37 tümen ve 13 tugay yaklaşık olarak, 1.300.000 askerden oluşuyordu. Gerek zırhlı araç, gerekse top ve anti-tank donanımları eski olan Polonya ordusu, Almanların uyguladığı, “Blitzkrieg” stratejisi karşısında fazla dayanamadılar. Deniz Kuvvetlerinin neredeyse hiç rol oynamadığı bu harekâtta, Polonya Hava Kuvvetlerinin eski tip uçakları, kısa sürede hava egemenliğini kaybettiler.


Savaşa kaybetmek üzere olduklarını anlayan, Polonya Hükümeti 17 Eylül tarihinde, ülkeyi terk ederken, aynı gün, Sovyet birlikleri, 23 Ağustos 1939 tarihinde imzalanan “Alman-Sovyet Saldırmazlık Paktı” gizli maddeleri doğrultusunda, Polonya’nın doğu sınırlarından saldırıya geçer.

27 Eylül’de, başkent Varşova düşer. 6 Ekim tarihinde, Polonya ordusundan geriye kalan birlikler teslim olur. Savaşın son haftalarında yaklaşık olarak, 90.000 Polonyalı asker, o tarihlerde Romanya ile olan sınırdan kaçarak, değişik yollardan, Fransa ve İngiltere’ye sığınır. 300.000 civarında, asker Sovyet ordusuna esir düşer.

Bu askerler, İngiltere ve S.S.C.B’de, “Bağımsız Polonya ordusu” olarak isimlendirebileceğimiz birliklerin kurulmasında yer aldılar. Savaşın sonuna kadar, Fransa ve İtalya cephelerinde savaştılar.
Yaklaşık 68 ay sürecek olan, 2. Dünya savaşı, bundan 77 yıl önce, bugün başladı.

Not: Bu yazıda ki bilgiler, Gerhard Schreiber'in "Der Zweite Weltkrieg" (2. Dünya Savaşı) isimli kitabından alınmıştır. Kendisi de, "Farklı kaynaklarda, söz konusu rakamlar hakkında, farklı verilere rastlanmaktadır." notunu düşmüş.

Bloğumuzda, kitabın tanıtımını yapmıştık:

Gerhard Schreiber: 2.Dünya Savaşı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder