Öne Çıkan Yayın

Günün sözü: "Fransa'ya, "Liberté, égalité, fraternité", "süvari, piyade, ve topçuluk"'dan daha az rehberlik etmiştir."

"Liberté, égalité, fraternité" özdeyişi dilimize "Özgürlük, Eşitlik, Kardeşlik" olarak çevrilebilir. Bu üçlemenin ne a...

26 Eylül 2016 Pazartesi

"Günün sözü", her iki Dünya savaşı arasında ki bağlantıya vurgu yapıyor!

A.J.P. Taylor, blokta daha önce değindiğimiz, "2. Dünya Savaşı'nın kökenleri başlıklı kitabında, 1. Dünya Savaşı'nın, 2. Dünya Savaşı'nı açıkladığını vurgular.

Hatta, 1. Dünya Savaşı'nın, ikincinin nedeni olduğunu yazar. İtiraf edeyim, askeri tarihle ilgilenmeye başladığımda, benim de ilk önce ve en çok 2. Dünya Savaşı çekmişti. Tabii ki, bunda, eldeki görsel ve yazılı malzemenin çokluğu, o tarihlerde (1980'ler) hayatta olan bir çok savaşa katılmış askerle yapılan röportajlar, savaşın politik etkilerinin devam etmesi gibi güncel etken rol oynuyordu.

Zamanla, özellikle, 1. Dünya Savaşı'nın 100. yıl kutlamaları yaklaştıkça ve yüksek lisans çalışmam nedeniyle, 19. yüzyıl askeri tarihi ile araştırma yaptıkça, (19. yüzyılda ki teknolojik ve askeri gelişmelerin 1. Dünya Savaşı'na etkisi büyük!) aslında, 1. Dünya Savaşı'nın önemini ve doğurduğu sonuçları fark etmeye başladım.

Her iki savaş arasında bir neden-sonuç ilişkisi olduğu kesin. Aralarında ki küresel açıdan politik, sosyal ve ekonomik bağlantılar çok yönlü ve derin.

Sözü A.J.P. Taylor'a bırakalım:

"Almanya, İkinci Savaş'ta, birincisinin hükümlerini bozmak ve savaşı takiben kurulan düzeni yıkmak için savaşmıştır."

diyen, yazara, sanırım, her askeri tarih meraklısı katılır.

Bu arada, özellikle vurgulamak isterim ki, "Her iki savaşın çıkış nedeni olarak, Almanya'nın agresifliğini gösterenlere katılmıyorum." Çünkü, herşeyden önce, 2 Dünya Savaşı'nın çıkışını bu kadar kolay açıklamak mümkün değildir.

Neyse, önemli olan, 1. Dünya Savaşı tarihini ve hatta öncesini, gözardı etmeyin.

A.J.P. Taylor hakkında diğer yazılar:
A.J.P. Taylor

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder