Öne Çıkan Yayın

Günün sözü: "Fransa'ya, "Liberté, égalité, fraternité", "süvari, piyade, ve topçuluk"'dan daha az rehberlik etmiştir."

"Liberté, égalité, fraternité" özdeyişi dilimize "Özgürlük, Eşitlik, Kardeşlik" olarak çevrilebilir. Bu üçlemenin ne a...

16 Ocak 2017 Pazartesi

Günün dizisi: "The man in the high castle" / "Yüksek şatoda ki adam" dizisinin 2. sezonu hakkında kısa bir tanıtım!

Philip K. Dick, isimli, Amerikalı bir bilim kurgu yazarının "The man in the high castle" isimli romanından uyarlanan dizinin 2. sezonu 16 Aralık'ta başladığını daha önce bildirmiştik. Dilimize, "Yüksek şatoda ki adam" olarak 1999 yılında tercüme edilen kitap hakkında da daha önce, bir tanıtım yapmıştık.

Yazar, bilimkurgunun, "alternatif tarih" adı verilen, alt türüne dahil, bu kitabında, Japonya ve Nazi Almanya'sının, 2. Dünya Savaşı'nı kazanıp, birlikte, A.B.D. topraklarını istila ettikleri bir gerçeklik yaratır. "Amazon Prime Video" tarafından mini dizi şeklinde ekranlara yansıtılan kitap, özünde, sosyolojik ve felsefi yönleri ağır basan bir bilimkurgu klasiğidir.

Dizinin 2. sezonunda, akış hızlanır ve aksiyona ağırlık verilirken, senaryo karakterlerin yanında, küresel bazda yeni gelişmelere odaklanıyor. 2 büyük imparatorluğun, Dünya hakimiyeti üzerinde ki planlarının, dizi karakterleri üzerinde ki etkileri daha çok ön plana çıkıyor. Ama, bu arada, karakterlerin çabalarının, küresel olaylarda yarattığı bir takım değişiklikleri de vurguluyor. (Bilimkurguda sıkça kullanılan "kelebek etkisi" teorisini, çift yönlü vurgulamaya çalışmışlar.)

Kitapta ki kurguya göre, Nazi Almanyası ve Japon İmparatorluğu, II.Dünya Savaşı'nı kazanmışlar ve A.B.D.'ni işgal etmişlerdir. Dünyanın çeşitli yerlerine kukla hükümetler kurarlar. İtalya tüm Akdeniz'i ve Kuzey Afrika'nın büyük bir kısmını ele geçirmiştir. SSCB yıkılmıştır. Dünyada Almanya ve Japonya arasında bir soğuk savaş başlamaktadır.

Bence, bu sezonun sürprizi, alternatif tarihi temel alan bir diziye, "alternatif Dünyalar" teorisinin eklenmesi olmuş. (Şahsen, realist bir inceleme ve mantıklı bir kurgu çerçevesinde sistematik bir "alternatif Dünya" işleyişi kurulması gereken bu tip bir eserde, işleri neden daha da karıştırmışlar, anlayamadım.)

Nazi Almanya'sının 2. Dünya Savaşı'nı kazanabileceğini düşünen ve sonrasında nasıl bir Dünya kurulacağını hayal eden seyircilere hitap eden çok sahne var. Nazilerin, delice planlarında yer alan Germania'ya, arka planda sıkça ve başarılı dijital sahnelerle yer verilmiş.

Yaşlanmış bir Hitler ve yüksek şatoda ki adam, bu sezon ön plana çıkan diğer karakterler.


Sizleri 2. sezon 1. bölümde ki açılış sahnesi ile baş başa bırakalım:



Bu konuda ki diğer yazılar:
TheManinthehighcastle




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder